fredag 15. januar 2010

kommunikative funksjoner i vaksinedebatt

En tekst kan være så mangt og meget. Vi har sett på dette klippet, hentet fra youtube, som viser en debatt på programmet Tabloid, tv2 (sendt 04.11.09 norsk fjernsyn). Dette er en vaksinedebatt som omhandler den omstridte svineinfluensaen. Denne debatten er en tekst, og inneholder ulike kommunikative funskjoner som vi nå skal se på.



I dette klippet er det flere aktive og engasjerte deltakere, blant annet Karita Bekkemellem. Klippet har noe av det Roman Jakolassons mener er kommunikative funksjonener. Vi tror de mest aktuelle er konativ og referensiell / informativ.

Konativ – betyr og overtale, fokus på mottaker. Enkelte deltakere i klippet vil at folk skal tenke mer selv, ikke høre så mye på legemiddelindustrien, mens andre mener motsatt.Begge parter prøver “ å overtale” oss til det de mener er riktig. Dette gjør de ved å virke mest mulig fortrolige.
Klippet er også referensielt/ informativt , de prøver å informere oss om hvilke effekt vaksinen kan ha. Har den bivirkninger? Vil vi bli imune mot svineinfulensaen hvis vi tar vaksinen osv.

vi tror verken emotiv funksjon, metaspråklig, fatisk eller poetisk er kommunikative funksjoner som er med i denne debatten. klippet spiller ikke på følelsene til avsenderne, tror heller ikke det er noe fokus på kode eller kontakt, det poetiske passer heller ikke helt inn i denne sammenhengen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar